26 Temmuz 2014 Cumartesi

Üniversiteye yeni başlayacak olanlar için notlar

*Günü gününe çalışın!

Üniversiteye hazırlanan ve bu yolda stres yaşayan bütün öğrencilere söylenen bir yalan vardır;

Üniversiteye kapak at rahatlayacaksın!


Söylenen bu sözün birkaç bölüm dışında geçerliliği yoktur.Ama siz bunu, üniversitede sınavı geçebilmek için deli gibi çalıştığınızda anlarsınız.Her sınav zamanı bu sefer günü gününe çalışacağım dersiniz ama hiçbir zaman o dersler günü gününe çalışılmaz, son hafta belki de son gün olağanüstü bir çaba sarf edilerek o dersler çalışılır, şanslıysanız geçersiniz ama şanslı değilseniz dersten kalırsınız.Yani "-Üniversiteye kapak at rahatlarsın" sözü tamamen yalandır, bir dönemde bir dersten 3 ayrı kitaptan sorumlu olduğunuz bile olur. 

*Herkesle arkadaş olunmaz!

Üniversiteye ilk başladığınız zamanlar kalabalık bir gruba dahil olacaksınız, isteseniz de istemeseniz de kendinizi bir şekilde bu durumun içinde bulacaksınız ama bu grup giderek azalacak..Herkesin niyeti, düşünceleri yavaş yavaş ortaya çıkacak ve birçok kişiyle selam alıp vermez duruma geleceksiniz.
Ayrıca artık liseli değilsiniz, karşılaşacağınız insanlar daha tehlikeli olacak; herkese güvenilmez..


*Milli öğrenci yemeklerini sevmeye çalış!

Öğrencilik hayatının standart yemekleridir; pilav ve makarna...Sınav zamanının olmazsa olmazlarıdır, kurtarıcılarıdır...Yok ben lüks bir öğrencilik hayatı geçireceğim; dışarıdan pizza v.b. fast food sipariş edeceğim diyorsanız o da bir yere kadar, pizza yemekten bile tiksiniyor insan...Hani anneniz yaptığında burun kıvırdığınız o yemek var ya öğrenciyken bir lütuf olacak ve ev yemeğinin değerini anlayacaksınız.. 

*Kalacak yer seçimi önemli!

Eğer yurtta kalmayı düşünüyorsanız ve imkanınız varsa tek kişilik, tuvaleti banyosu olan odayı tutmalısınız yoksa çok zorlanacaksınız..İnsanlara laf anlatmak, onların pisliğini temizlemek zorunda kalmak çok zor..Gittiğiniz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız..

"Amann bir yıl dayanırım sonra bir arkadaş bulur eve çıkarım"  diyorsunuzdur belki de... Ama o işler o kadar kolay değil..İnsanlarla aynı cafelerde, sınıflarda takılmakla aynı evde yaşamak çok farklı şeyler..Can ciğer olup eve çıktıktan sonra kanlı bıçaklı olan çok insan gördüm..

Eğer benim için temizlik de insanlar da çok önemli değil diyorsanız devlet yurdu da güzeldir ama 6 kişinin aynı odada yaşaması fazlasıyla zordur.İmkanınız varsa yarı özel devlet yurdunu denemelisiniz...

*Özgürlük hayallerindeki gibi olmayacak..

Üniversite okumak birçoğunuzun gözünde, özgürlük demek..Benim de öyleydi ta ki üniversiteye başlayana kadar...Neden mi? Ailenizin yanında okumuyorsanız, çamaşır, ütü size ait; anneniz yok yanınızda...
Yemeksiz bir aparttaysanız, bu durumun üzerine bir de yemek ekleniyor
Eğer eve çıktıysanız, temizlik, fatura ödemeleri ve daha birçok sorumluluk ekleniyor..Bunun neresi özgürlük?!
Emin olun ailenizin yanında daha özgür oluyorsunuz... 

*Bölümünüzü anlatırken işkence çekeceksiniz...

Eğer seçtiğiniz bölüm mühendislik, öğretmenlik ya da tıpla alakalı bir bölüm değilse teyzelere bölümünüzü anlatmak da sürekli güçlük çekeceksiniz...İyi bir bölüm okuyor olsanız da teyzelerin gözünde bir mühendis olamayacaksınız...


Biliyorum yazdıklarım pek iç açıcı olmadı ama gerçekler acı...Bunların yanında elbet güzel deneyimleriniz de olacaktır, onları da bir başka yazıya saklayalım ! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder