1 Aralık 2014 Pazartesi

Portakallı Köy Ördeğinin Dramı


Annem memlekete gittiğinde, kuzenim onun için beslediği bir ördeği kesip hediye etmiş.Daha önce ördek tatmayan biz de ailecek portakallı ördek yapalım dedik, hazır portakalın mevsimiyken..Neler mi oldu?Önce malzemeler ve yapılış...

Malzemeler
1 bütün ördek
3 adet portakal
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ


1 yemek kaşığı bal
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Biz ördeği buzlukta sakladığımız için ve köy ördeği olduğu için bir süre, yaklaşık 20 dk suda kaynattık ( .Eğer köy tavuğu falan daha önce yemişseniz, pişme  süresinin hazır tavuklardan daha uzun olduğunu bilirsiniz)

Siz hazır ördek alırsanız, ördeği yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın.
Bundan sonrası iki yöntem için de aynı...

Derin bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ koyup yağı ısıtın.

1 tatlı kaşığı salça ve biraz da tuzu karıştırıp elle ördeğin üzerine sürün ve kızgın yağda arkalı önlü dörder dakika kızartın.Bıçakla üzerinde bir kaç batırma işlemi yaptıktan sonra üzerine gelecek kadar soğuk su ilave edin.

Suyun içerisine defne yaprağı,tuzu, sıkılmış 1 portakalın suyu ekleyip orta ateşte 1 saat kadar pişmeye bırakın.1 saatin sonunda eğer pişmediğini fark ederseniz pişene kadar bekletin.

Ördeğiniz piştiğinde fırın tepsisine alın.

2 portakal suyu, 1 yemek kaşığı bal ve ördeğin haşlandığı sudan 1 kepçe alıp karıştırın ve karışımı ördeğin üzerine sürün, kalanlarını yanlarına dökebilirsiniz.Önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana kadar pişmeye bırakın.Afiyet olsun!


Bütün bu aşamaları,üstüne üstlük ilk başta ördeği 20 dakika kadar kaynatmamıza rağmen ördek eti sertti.Pişmişti, fazlasıyla kızarmıştı, utanmasa yanacaktı da ama alıştığımız gibi değildi...Köy ördeği olduğu için tadı da ağır geldi.Saatlerce, ailecek seferber olup bu işi yaptıktan sonra sonuç hüsran oldu.Hiç damak  zevkimize uymadı yani...Aç kalktık sofradan...Alışmışız hormonlu ürünleri yemeğe, sağlıklılarını yiyemiyoruz..Yukarıdaki görsel googledandı.Bizimki alttaki gibi, aslında heveslenip ayaklarına da aliminyum folyo geçirmiştim, yanına da pilav koymuştum..Sonra bu da ne oldu böyle diye süslemeyi bıraktım! :)) Aklınızda bulunsun böyle tarifler için köy ürünleri kullanmayın, uymuyor sonuç aşağıdaki gibi olabiliyor :(




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder